Geschiedenis van het rhönrad

Otto Feick, zoon van een smid, was metaalwerker van beroep en werkte van 1914 tot 1923 voor de Duitse spoorwegen (Deutsche Reichsbahn) in Ludwigshafen am Rhein. Het eerste rhönrad bouwde Otto Feick ongeveer in 1924/1925 bij zijn werkgever, een metaalbedrijf in het Duitse Scheden. Het rhönrad komt dus oorspronkelijk uit Duitsland. Korte tijd later verhuisde Otto Feick naar Schönau an der Brend in het Rhöngebergte, vanwaar zijn vrouw Pauline ook afkomstig was. Het rhönrad is vernoemd naar dit gebied. Het eerste rhönrad maakte hij als speelgoed voor zijn kleinkinderen.

In 1925 werd het rad als eerst als *turntoestel gebruikt. Daarvoor werd het veel gebruikt in Engeland om piloten mee te trainen.

Het eerste rhönrad in Nederland werd door de sportpedagoog Rein Bloem gebruikt voor sportopleidingen op het CALO in Arnhem. Ook werd het rhönrad gebruikt op het blinden instituut Bartiméus in Zeist als hulpmiddel voor oriëntatie in de ruimte voor de visueel gehandicapten.

Het rhönradturnen was eerst ondergebracht bij het KNCGV, in 1990 nam Peter de Jong het initiatief om de verenigingen onder te brengen in een bond. In 2000 zijn alle verenigingen gefuseerd in één bond, de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie).

Er zijn in Nederland z’n 17 verenigingen die bezig zijn met het rhönradturnen. En er komen er nog steeds bij.

*TG Würzburg turnvereniging als eerste met een rhönradafdeling.

<<< Rhönradturnen